Rijst gooien

Je hebt elkaar het ja-woord gegeven en loopt de kerk of het gemeentehuis uit. Dan is het extra feestelijk wanneer de erehaag voorzien is van iets extra’s. In het Verre Oosten gooide men vroeger rijst of andere graansoorten tijdens de uittocht. Dit stond symbool voor de ontkiemende liefde. Maar volgens sommige overleveringen zou het raken van het bruidspaar ongeluk brengen. Na verloop van tijd gooide men in het Verre Oosten ook andere symbolen van vruchtbaarheid naar de bruid en bruidegom. Dadels en noten zouden geluk, vruchtbaarheid en overvloed afdwingen.

Foto:  -Camilla (Flickr)

Foto: -Camilla (Flickr)

Gebruiken in andere landen

In Frankrijk wordt er bloem gegooid, terwijl lekkerbekken Italianen voor snoep en gesuikerde noten kiezen. In Polen moeten de echtelieden bukken om gegooide munten te rapen en Maleisische bruiden worden besprenkeld met geparfumeerd water en rijst. In Marokko kiezen de gasten voor vijgen en rozijnen voor een vruchtvolle echtvereniging terwijl Koreaanse schoonvaders vruchtbaarheid uitlokken door rode dadels te gooien.

Alternatieven voor het gooien van rijst

Het gooien van rijst kan helaas wel wat pijnlijk zijn en, misschien nog ongemakkelijker, in alle kledingstukken vind je rijst terug. Kijk daarom bij onze alternatieven voor het gooien van rijst.

You may also like