White Tie

White Tie, ook wel Cravat Blanche genoemd, is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze wordt niet vaak gedragen. Net als Black Tie heeft deze zijn naam dankzij de kleur van de das die mannen dragen. Alles kan uit de kast getrokken worden bij deze dresscode (figuurlijk).

Foto: Barney Moss via  Flickr

Foto: Barney Moss via Flickr

Dresscode white tie voor vrouwen

White Tie is een sprookjesachtige dresscode. Als vrouw draag je een lange avondjurk (korte jurken zijn uit den boze!) waarbij, in tegenstelling tot Black Tie, een flink decolleté en opvallende sieraden niet mogen ontbreken. Lange handschoenen die over de ellebogen komen maken de look af. Julia Roberts in Pretty Woman draagt een goed voorbeeld in de opera-scène.

De sterren op de rode loper dragen vaak een White Tie outfit, al kiezen ze bijna nooit voor lange handschoenen. En uiteraard kunnen we de kunst afkijken bij de royals.

Dresscode white tie voor mannen

Dit is de enige mogelijkheid dat mannen een rokkostuum (billentikker) dragen. De broek past hier uiteraard bij. Wit zijn het overhemd, het piqué vest en de (vlinder)das. Het is mooi als de dubbele manchetten onder het jasje uitkomen.

Een das strikken is even wennen, maar wie heeft er ook niet een stropdas leren strikken? Het is in ieder geval mooier en chiquer dan een kant-en-klare das! In dit filmpje leer je stap voor stap hoe een das strikt:
Over het algemeen zie je deze dresscode vooral bij Koninklijke gelegenheden, zoals diners ter ere van jubilea of troonswisselingen, en bij mannelijke leden van grote orkesten zoals Het Concertgebouw Orkest. Eventueel kan deze look afgemaakt worden met een hoed (“hoge zije”) en handschoenen, maar dit is wel erg ouderwets. Stijlvoorbeeld is Fred Astaire.

Fred Astaire in You’ll Never Get Rich (1941)

En raar maar waar: Marlène Dietrich wist hoe je een rokkostuum moet dragen!

You may also like

Meer: Dresscode