De sluier: op vele manieren te dragen

Traditioneel draagt een bruid een sluier zodat de bruidegom “de buit” past ziet als de deal gesloten is. Gelukkig worden de meeste huwelijken niet als onderhandeling gesloten en is dit dus niet meer de betekenis van de sluier. Er zijn nu veel manieren om de traditionele sluier te dragen.

Foto:  Zhao ! (Flickr)

Foto: Zhao ! (Flickr)

Enkele en dubbele sluier

Met een dubbele sluier kun je het gezicht bedekken. Als je die door je echtgenoot weg laat halen, zou dit symboliseren dat je onderdanig in het huwelijk zou zijn. Doe je als vrouw de sluier omhoog, dan laat je dus zien dat je jouw eigen mannetje staat. Een enkele sluier draag je, afhankelijk van je kapsel – kort, lang en los of in een knot – bovenop het achterhoofd of onderop het hoofd.

Foto: Weddinggraphy Studio via Flickr

Foto: Weddinggraphy Studio (Flickr)

Mantilla

De mantilla is een Spaanse sluier die ook bij begrafenissen wordt gedragen. Deze sluier is afgezet met kant en kan op twee manieren gedragen worden. De dropped mantilla wordt over jouw hoofd gedrapeerd. Ook kan de mantilla vanaf de kruin gedragen worden, waarbij de kantrand op de haargrens zit.

Beeld:  porsche_chen2009 via flickr

Beeld: porsche_chen2009 (Flickr)

Butterfly

Deze sluier is op een haarband gemonteerd. Hierdoor heeft een poef met veel volume, wat erg jaren ’80 aandoet. Hierbij heb je geen sluier voor het gezicht.

Beeld: Lee Haywood via Flickr

Beeld: Lee Haywood via Flickr

Birdcage

Technisch gezien is dit meer een hoofdaccessoire dan een sluier, maar moderne bruiden kiezen soms voor de birdcage, die eigenlijk weer een vintage accent geeft.

Beeld:  Andre Ortega via Flickr

Beeld: Andre Ortega via Flickr

Bohémien

Erg nonchalant en perfect voor een jaren ’20 bruiloft is de sluier die om het hoofd en eventueel (alleen) een knot gebonden wordt.

Beeld: Faylyne via Flickr

Beeld: Faylyne via Flickr

You may also like